Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Să nu judeci? BOR condamnă GAY-ii, dar nu pe ai lor! Pleșu: Acești preoți să-şi strângă degrabă catrafusele şi să-şi caute de lucru prin alte ogrăzi

Să nu judeci? BOR condamnă GAY-ii, dar nu pe ai lor! Pleșu: Acești preoți să-şi strângă degrabă catrafusele şi să-şi caute de lucru prin alte ogrăzi

Un articol de: -
Eveniment

Așa cum scrie și în Biblie, scriitorul Andrei Pleșu îndeamnă opinia publică să nu judece cu asprime o întreagă instituție pentru greșeala unui om.

Pe de altă parte, acesta subliniază faptul că judecata de sine este foarte benefică.

“Texte esenţiale ale Scripturii amendează drastic obiceiul de a-i judeca pe alţii. „Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi!“, „A vedea paiul din ochii altuia şi nu bârna din ochiul tău“, „A arunca piatra crezîndu-te fără de păcat“ sunt tot atîtea îndemnuri la răbdare, iertare, concentrare pe limitele proprii şi nu pe derapajele altora. Dar nu rezultă de nicăieri că trebuie suspendată şi judecata de sine”, scrie Pleșu într-un articol pentru Adevărul.

Plecând de la acest context, scriitorul aduce în discuție scandalul din Biserica Ortodoxă Română.

“În cazul preoţimii, lucrurile se complică prin rostul - aş zice nelumesc - al angajării duhovniceşti. Orice meserie prost făcută implică unele ”pagube colaterale”. Dar aici e vorba de otrăvirea sau de proasta gospodărire a unor suflete de oameni. Exigenţele şi răspunderea oficiului preoţesc nu îngăduie aproximaţii morale şi doctrinare, nu lasă loc mersului pe două sau mai multe cărări. Cine alege această povară trebuie să se gîndească de zece ori înainte de a face primul pas, iar cînd constată că (vorba lui Pristanda) ”altele are el în sufletul lui” să-şi strîngă degrabă catrafusele şi să-şi caute de lucru prin alte ogrăzi”, afirmă el.

Pleșu își exprima dorința de “curățare” a Bisericii prin îndepărtarea oamenilor fără har și prin renunțarea la fățărnicie.

“Una peste alta, aş prefera să avem mai puţini preoţi şi monahi, mai puţine lăcaşuri de cult, mai discrete vînători de moaşte şi îndosarieri de sfinţi, dar mai multă omogenitate duhovnicească în mediile noastre bisericeşti, mai multă calitate umană, mai multă cultură (da, începînd de la gramatică şi terminînd cu bunele maniere…) şi mai multă smerenie”, explică acesta.

BOR a luat notă de cazurile Episcopului de la Huși și Pomohaci, dar nu prea se grăbește cu o concluzie clară, deși Biserica a condamnat în nenumărate rânduri cazurile homosexuale, pledând pentru familia tradițională.

Pe principiul, “A vedea paiul din ochii altuia şi nu bârna din ochiul tău“.

„BOR a luat notă (nu se putea altfel) de neregulile unor ”cadre” din subordine. Purtătorul de cuvînt al Patriarhiei s-a exprimat destul de tranşant cu privire la aceste nereguli. (Nu e prima dată cînd domnul Vasile Bănescu găseşte tonul şi formula potrivite). Am totuşi impresia că ”forurile” de conducere au unele ezitări procedurale. Fie că socotesc (în mod greşit) că o reacţie fermă poate afecta ”prestigiul” instituţiei, fie că gîndesc ”politic” şi vor să evite vreo dezbatere perdantă, eminenţele BOR tergiversează şi tatonează terenul oarecum timid. Am, totuşi, încredere în discernămîntul eficace al unei instituţii de a cărei (înţeleaptă) prezenţă comunitară e mare nevoie”, conchide Andrei Pleșu.

Loading...