Scădere dramatică a interesului pentru vaccinarea anti-COVID-19. Cum a ajuns România codașă în clasamentul UE (FOTO)

Scădere dramatică a interesului pentru vaccinarea anti-COVID-19. Cum a ajuns România codașă în clasamentul UE (FOTO)
Foto: Hepta - DPA Images / Carlos Guzman

Ridicarea unor restricții, din 15 mai, a venit la pachet cu o scădere dramatică a interesului pentru vaccinarea anticoronavirus. Date analizate de Europa Liberă arată o înjumătățire atât a numărului total al persoanelor vaccinate, cât și a celor care au primit prima sau ambele doze.

Pe 15 mai, prima zi de ”relaxare”, au fost vaccinate anticoronavirus 119.021 de persoane – 51.938 cu prima doză și 67.083 cu a doua. Pe 31 mai, 64.133 de persoane au fost vaccinate, doar 20.536 cu prima doză. Pe 2 iunie, au fost imunizați 55.672 de oameni, din care 19.625 cu prima doză.

Sursă: Europa Liberă

La 1 iunie, erau 4.336.728 de persoane vaccinate, deși autoritățile și-au asumat ca țintă de vaccinare numărul de 5 milioane.

Tot la 1 iunie, România a ajuns la coada clasamentului european privind populația vaccinată, potrivit Our World in Data. 19,10% din populația României a primit schema completă de vaccin, în timp ce doar 3,36% prima doză. Asta deși, pe 7 februarie eram pe locul 2 în UE, după Malta.

Cum explică Octavian Jurma scăderea ritmului de vaccinare anti-COVID-19

Medicul infecționist Octavian Jurma a declarat, pentru Europa Liberă, că relaxările stabilite de autorități au dus la scăderea interesului populației pentru vaccinare pentru că „nimeni nu asociază relaxarea cu vaccinarea. Un om relaxat nu se duce să se vaccineze”.

Medicul a mai afirmat că numărul scăzut de cazuri din ultima perioadă nu se datorează doar vaccinării, ci faptului că undeva între 30 și 40% din populație a trecut deja prin boală și așa a dobândit anticorpii. Cum majoritatea au avut forme asimptomatice sau cu simpotme ușoare, anticorpii în cazul lor vor dura doar 3 – 6 luni.

„Acesta este cel mai mare pericol. Ca în toamnă, deci cam la șase luni de la ieșirea din acest val de toamnă-primăvară, să o luăm de la capăt, odată cu deschiderea școlilor, deci spre sfârșitul lunii septembrie, să vedem un nou val de infecții. Numerele vor continua să rămână la un nivel scăzut în următoarele două luni indiferent ce facem”, a mai declarat Octavian Jurna, pentru Europa Liberă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`