Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Scandal în direct între Tudor Barbu și ministrul ”Genunche” Pop. Cum își bate joc Guvernul de copiii români din Ucraina. ”Dați-mi voie să vă spun un lucru urât: Credeți-mă pe mine, nu pe domnul Pop!” (VIDEO)

Scandal în direct între Tudor Barbu și ministrul ”Genunche” Pop. Cum își bate joc Guvernul de copiii români din Ucraina. ”Dați-mi voie să vă spun un lucru urât: Credeți-mă pe mine, nu pe domnul Pop!” (VIDEO)

Un articol de: -
Foto:Romania Curata Eveniment

Scandal între Ministrul Educației, Liviu Pop, și moderatorul Tudor Barbu, în platoul B1 TV. Pop a intervenit telefonic pentru a discuta despre situația copiilor români din Ucraina, cărora li s-a luat dreptul de a învăța în limba română. Ministrul, însă, a fost prins pe picior greșit, demonstrând că nu cunoaște subiectul. Mai mult, el a spus despre autoritățile poloneze că s-au mișcat încet în comparație cu cele române, deși Ministrul Educației de la Varșovia chiar a semnat un document împreună cu omologul său de la Kiev, astfel încât copiii polonezi din Ucraina să poată studia în continuare în limba maternă

Totul a început când președintele ucrainean Petro Poroșenko a promulgat o nouă Lege a educației adoptată de Rada, Parlamentul de la Kiev, care prevede că învățământul în Ucraina se va realiza doar în limba de stat, nu și în limbile minorităților. Altfel spus, de exemplu, copiii românilor din Ucraina nu vor mai putea învăța de acum în limba română, ci doar în ucraineană. Asta deși România asigură predarea în limba maternă pentru toți copiii minorității ucrainene! 
Autoritățile poloneze s-au mișcat repede și au ajuns la un acord cu omologii de la Kiev, astfel încât copiii polonezilor din Ucraina să poată învăța în limba lor. Guvernul de la București, în schimb, nu a făcut nimic în acest sens.

Ministrul Educației, Liviu Pop, a intervenit telefonic în emisiunea lui Tudor Barbu, ”Se întâmplă acum!”, și a recunoscut senin că nu știe ce au semnat părțile poloneze și ucrainene, dar e sigur că polonezii au fost mai înceți decât românii! Mai mult, Pop a susținut că românii din Ucraina vor putea învăța în limba lor și de acum încolo, deși acest lucru nu este adevărat.

Scandal în direct între Tudor Barbu și ministrul ”Genunche” Pop. Cum își bate joc Guvernul de copiii români din Ucraina

”Nu știu ce au semnat... Știrea corectă e că se introduce limba ucraineană în toate școlile din Ucraina. Nu pierd elevii noștri, cel puțin din ce am stat de vorbă cu Ministrul Educației de la Kiev. Învățământul primar în limba română va fi predat la cel putin 80% din discipline, la gimnazial între 60-70%, iar la învățământul liceal între 30-40%. Hotărârea de Guvern pe care o poate emite Guvernul de la Kiev se va face doar după Legea privind învățământul preuniversitar. Bănuiesc că s-au mișcau un pic mai târziu cei din Polonia și Ungaria. Din perspectiva României, am făcut pașii corecți”, a declara Liviu Pop.

Ministrul Educației a negat categoric faptul că românii din Ucraina nu vor mai putea învăța în limba română, deși acest lucru este o certitudine. 

”În unitățile de învățământ preuniversitar învățământul se face în limba ucraineană, pentru minoritatea română discuția e clară și pentru cea poloneză și maghiară se va elabora o Hotărâre de Guvern, după ce va fi adoptată Legea învățământului preuniversitar. Ei acum au doar o lege-cadru”, a mai precizat Liviu Pop.

Când Tudor Barbu a început să-i explice ministrului cum stau lucrurile de fapt, acesta pur și simplu a închis telefonul. Apoi, moderatorul a ținut să transmită un mesaj despre situația reală a copiiilor români din Ucraina:

”Dați-mi voie să vă spun un lucru urât: credeți-mă pe mine, nu pe domnul Pop! Ori nu știe, ori încearcă în emisiunea mea să-mi spună că greșesc! Nu este adevărat! Polonia are un document semnat oficial cu partea ucraineană și copiii minorității poloneze vor învăța în limba lor maternă, iar noi, care ca stat ne comportăm civilizat, european, parteneri, prieteni, vecinii, i-am ajutat pe ucraineni... A ajuns până și Iohannis să se implice! Vine Pop și spune că noi învățăm în limba română, când Iohannis spune că nu se va mai duce în vizită la Kiev, pentru că le-a luat copiilor nostri dreptul de a învăța limba română. Și Pop spune că nu e adevărat!”, a punctat Tudor Barbu.

Loading...