Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment SENZAȚIONAL! A fost descoperită o nouă CAPODOPERĂ a lui Leonardo da Vinci. Incredibil unde se afla... (FOTO)

SENZAȚIONAL! A fost descoperită o nouă CAPODOPERĂ a lui Leonardo da Vinci. Incredibil unde se afla... (FOTO)

Un articol de: -
Eveniment

Se confirmă! Leonardo da Vinci a pictat el însuși o parte din capodopera sa "Cina cea de Taină" aflată din secolul al XVI-lea în patrimoniul abației Tongerlo din Belgia, a declarat luni pentru AFP un responsabil local, care a confirmat astfel informații apărute în presă, scrie Agerpres.

Dată fiind absența unei schițe pe porțiunea tabloului care îi reprezintă pe Hristos și pe apostolul Ioan, "se poate concluziona că Da Vinci ar fi pictat-o el însuși", a explicat părintele Kris De Brabander, prior al abației situate în apropiere de Anvers.

Până în prezent, a subliniat el, copia celebrului tablou al maestrului italian era atribuit numai elevilor săi. O analiză a picturii cu raze infraroșii urmează a fi acum efectuată pentru a confirma că Da Vinci a intervenit el însuși în realizarea tabloului, cu celebra lui mână stângă, a mai spus priorul.

Analiza va necesita cel mai probabil o strângere de fonduri de la finanțatori privați și trebuie să primească undă verde din partea Institutului regal de istorie a artei de la Bruxelles.

Părintele De Brabander a precizat că descoperirea a fost rezultatul cercetărilor universitarului olandez Jean-Pierre Isbouts, specialist în Leonardo da Vinci, care predă istoria artei în SUA.

Pictura murală originală a maestrului italian care reprezintă ultima cină a lui Iisus Hristos împreună cu cei 12 apostoli ai săi, în ajunul Răstignirii, se află în biserica Santa Maria delle Grazie din Milano. Capodopera are însă mai multe copii care au fost pictate în ultimii ani ai secolului al XV-lea, iar cea de la Tongerlo este bijuteria micului muzeu din această abație belgiană și care are 2.000 de vizitatori pe an.

Replica ar fi fost cumpărată în 1545 de un abate de la Tongerlo la Gaillon, în Normandia (nord-vestul Franței), unde cardinalul Georges d'Amboise, ministru al lui Ludovic al XII-lea, a făcut din pictură piesa de rezistență a castelului său câteva decenii anterior. 

Descoperirea din Belgia vine într-un moment în care o altă capodoperă a lui Da Vinci - "Salvator Mundi" a fost vândută la licitație cu suma record de 450 milioane euro

 

 

Loading...