Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Situație critică la Spitalul Județean Sibiu: Pacienți, trimiși în străinătate, din cauza crizei imunoglobulinelor

Situație critică la Spitalul Județean Sibiu: Pacienți, trimiși în străinătate, din cauza crizei imunoglobulinelor

Un articol de: -
Foto: sibiu100.ro Eveniment

Criza imunoglobulinelor se adâncește. Managerul Spitalului Județean Sibiu, Cornel Benchea, a declarat, pentru RFI, că a ajuns în situația de a trimite pacienții în străinătate pentru tratament. Asta după ce a toate apelurile făcute la spitalele din zonă au rămas fără succes. 

Spitalul Județean din Sibiu a rămas fără imunoglobuline din luna septembrie. 

”Începând cu luna august, medicamentele au fost extrem de puține, am făcut comenzi în septembrie, am făcut comenzi în octombrie. De la Unifarm, care este unicul importator și distribuitor al acestor medicamente în țară, ni s-au transmis doar faxuri în care ni se spunea că în decurs de două săptămâni vom avea medicamentele solicitate, adică Intratec-ul, cel care ne lipsește și care este cel mai necesar. În consecință, începând cu sfârșitul lunii noiembrie, practic, nu am mai dispus de niciun fel de medicament Intratec pentru a trata bolnavii. Am primit marți un fax prin care Unifarm ne transmitea că în decurs de două sătpămâni vom avea medicamentul Intratec”, a declarat managerul spitalului.

Acesta a mai spus că la unitatea medicală pe care o conduce nu este nevoie de Pentaglobin, medicamentul trimis luni în țară de ministrul Sănătății, ci de Intratec.

”Pentaglobinul nu este o soluție de înlocuire pentru Intratec. Pentaglobinul se folosește pentru imuno-deficiențe în urgențe doar. Nu este pe acest program național. Este chiar contraindicat după părerea medicilor”, a spus Cornel Benchea

”Noi am făcut adrese și către Casa de Sănătate, către Minister, către Direcția de Sănătate și, în final, zilele trecute am semnat primele rapoarte care permit pacienților să solicite formularul E112 să se poată trata într-un alt stat membru din UE. Întrucât am solicitat și ajutorul spitalelor din jur, eu personal am luat legătura cu spitalul din Brașov, din Cluj, din Bistrița, care la rândul lor au o cantitate infimă și nu ne pot ajuta”, a mai spus managerul.

La Sibiu, șase pacienți au nevoie de imunoglobulină, dintre care patru au cerut raportul pentru a obține formularul E112, astfel încât să plece în străinătate.

Între timp, guvernul a anunțat că va adopta săptămâna viitoare o ordonanță de urgență prin care suspendă temporar taxa clawback la produsele din această gamă, ca soluție la criza imunoglobulinelor.   

Citeşte mai multe despre:   imunoglobulinelor,   Spitalului Județean Sibiu,   Cornel Benchea,   străinătate
Loading...