Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, consideră corectă decizia ca studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi să fie primiți la examene doar dacă sunt vaccinați sau au un test COVID negativ. Cîmpeanu a punctat că aici nu e vorba de îngrădirea unui drept și decizia e cu atât mai binevenită cu cât este vorba despre studenți la Medicină.
„Nu este îngrădit niciun drept. Nu sunt studenți oarecare, sunt studenți la Medicină! Ei intră în spitale. În spitale, bolnavii sunt obligați să prezinte un test PCR. Dacă bolnavii intră în spital cu test PCR, nu văd de ce am primi studenții de la Medicină fără test PCR”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, la finalul ședinței de Guvern de joi.
Sorin Cîmpeanu, despre decizia UMF Iași prin care studenții sunt primiți la examene doar vaccinați sau cu test COVID negativ: Nu e îngrădit niciun drept. Nu sunt studenți oarecare, ci la Medicină!
Ministrul a punctat că UMF Iași poate lua această hotărâre deoarece funcționează autonomia universitară: „Este un lucru sfânt. (…) Nici Ministerul Educației, nici vreun partid sau altcineva nu cred că are dreptul să se amestece în deciziile universităților”.
„Deci deciziile sunt corecte pentru că sunt patru variante: fie ești vaccinat, fie ai trecut prin boală, fie ai un test PCR și se admit la UMF Iași inclusiv testele antigen rapide”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.
Întrebat despre decizia UMF Iași, premierul Florin Cîţu a răspuns: „Eu cred că astfel de măsuri se iau pentru a ne asigura că nu răspândim mai departe boala. Se încearcă crearea unui mediu sigur pentru cei care participă la examene”.
Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iaşi a dispus ca studenţii şi profesorii să participe la sesiunea de examene din vară doar dacă sunt vaccinați anti-COVID-19, au un test PCR sau antigen negativ, ori o adeverinţă că au trecut prin boală.
„Pentru a putea participa la sesiunea de examene din perioada 29.05.2021-19.05.2021, sesiunea ordinară nr. 2, studenţii şi cadrele didactice vor prezenta, înainte de fiecare examen, unul dintre următoarele documente: certificatul de vaccinare anti-COVID, inclusiv cu prima doză, test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore”, se arată în decizia semnată de Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.