Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Tolo.ro: Colegiul Medicilor îl amenință cu judecata pe ministrul Sănătății, pentru că nu oprește chestionarea pacienților despre mita în spitale (VIDEO)

Tolo.ro: Colegiul Medicilor îl amenință cu judecata pe ministrul Sănătății, pentru că nu oprește chestionarea pacienților despre mita în spitale (VIDEO)

Un articol de: -
Foto: bihon.ro Eveniment

Ministrul Sănătăţii Florian Bodog este ameninţat cu Tribunalul de Colegiul Medicilor. Doctorii sunt nemulţumiţi că actualul ministru PSD susţine proiectul început de predecesorul său Vald Voiculescu legat de întrebările despre luarea sau darea de mită la care pacienţii răspund după externare, potrivit Tolo.ro

Reprezentanții Colegiului medicilor au cerut, printr-o scrisoare din 19 ianuarie, ”revocarea ordinului” prin care cetățenii transmit informații despre spitalele unde au fost internați. Este vorba despre Ordinului 1501/2016 care statua noul mecanism de feed-back în spitale.

Sistemul a fost introdus în timpul mandatului lui Vlad Voiculescu. Testările au început în vara anului 2016, iar de proiect s-a ocupat Ștefan Voinea, consilierul ministrului.

În acel moment, datele arătau că gradul de satisfacție al pacientului român se ridică la aproximativ 97,5%. La acest rezultat se ajungea însă, potrivit sursei citate, în condițiile în care pacientul completa un formular la externare, de multe ori în fața asistentelor, iar datele erau introduse în sistem de secretara managerului instituției medicale.

Tolo.ro: Colegiul Medicilor îl amenință cu judecata pe ministrul Sănătății, pentru că nu oprește chestionarea pacienților despre mita în spitale

”Când spitalul vede calificative mici la adresa sa este tentat să nu le introducă în sistem”, explică fostul consilier al ministrului Voiculescu. 

Astfel, la baza softului gândit de echipa lui Voiculescu a stat ideea de a fi cât mai puțin intruzivi asupra răspunsurilor pacienților și de a elimina posibilitatea ca spitalele să influențeze răspunsurile acestora. 

”În decembrie 2016, noul mecanism de feed-back începe să funcționeze în aproximativ 30 de spitale și rata de satisfacție măsurată scade imediat la 70%.

Ultima întrebare a formularului este cea care stârnește reacții în spitale. Oamenii sunt chestionați: ”Ți s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?”.

Dacă răspund ”Da”, ei sunt întrebați dacă vor să reclame acest lucru organelor de cercetare.

În cazul în care acceptă să ofere cazul concret, le este expediat prin sms contactul liniei anticorupție pe care compartimentul de integritate din Ministerul Sănătății a dezvoltat-o împreună cu Direcția Generală Anticorupție din Ministerul de Interne”, arată jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor. 

În acest context, Colegiul medicilor cere revocarea ordinului, susținând că ”Vlad Voiculescu nu a cooperat cu organizația profesională în elaborarea mecanismului prin care pacienții evaluează spitalele unde au fost internați. «Cooperarea nu este opțională, ci obligatorie», reamintește Colegiul Medicilor.

Faptul că ministerul susține că ordinul a fost în dezbatere publică pe site nu este relevant, pentru că «cooperarea trebuie făcută anterior elaborării ordinului, nu după publicarea pe site».

Organizația medicilor atrage atenția și asupra costurilor proiectului prin sms”, arată sursa citată. 

Astfel, jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor publică un document pe care Ministerul Sănătății l-a trimis recent către asociația profesională a medicilor.
”Ministrul PSD preia argumentele predecesorului său tehnocrat și susține proiectul.

Bodog răspunde și în privința îngrijorărilor Colegiului Medicilor referitoare la costuri.

El susține că toate cheltuielile sunt prevăzute în Strategia națională anticorupție «într-un număr de 10 acțiuni cu o valoare de 19,8 milioane de lei», ceea ce reprezintă o sumă de aproape 10 ori mai mare decât se consumă cu mecanismul de feed-back”, se mai arată în articolul citat. 

Întrebat de jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor cum interpretează răspunsul ministrului Florian Bodog, Medicul Gheorge Borcean, președintele Colegiului, a răspuns: ”Ne vedem la tribunal cu Ministerul Sănătății!”.
 

Citeşte mai multe despre:   ministrul sanatatii,   pacienti,   Florian Bodog,   vlad voiculescu
Loading...