Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Tribunalul Bacău sesizează ÎCCJ în legătură cu marja de eroare a aparatelor radar

Tribunalul Bacău sesizează ÎCCJ în legătură cu marja de eroare a aparatelor radar

Un articol de: -
Foto: Gandul Eveniment

Din cauza neclarităților legate de marja de eroare a aparatelor radar și diferitelor interpretări ale actelor normative, Tribunalul Bacău a făcut sesizare la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în vederea pronunțării unei hotărâri.

Sesizarea a fost efectuată în cazul unui dosar care se află în faza de apel, de anulare a procesului verbal de contravenție și s-au semnalat mai multe hotărâri aflate în contradicție, pronunțate în cazuri identice. Bărbatul sancționat pentru depășirea vitezei a reclamat la instanța de fond că aparatul radar are o marjă de eroare de + / - 2 k/h, situație în care viteza scade sub limita de 100 km/h, ceea ce ar duce la anularea procesului verbal.

Neținând cont de aceste argumente, Judecătoria Bacău a respins plângerea. Unele instanțe au considerat că eroarea tolerată a aparatelor radar prezintă relevanță doar pentru verificarea metrologică, iar după această verificare, eroarea nu se mai ia în calcul la fiecare viteză înregistrată. Alţi magistraţi au apreciat că eroarea maximă tolerată prevăzută de norma de metrologie legală se aplică de agentul constatator la momentul constatării contravenţiei şi încheierii procesului verbal, iar în caz de neconformare, de instanţa investită cu soluţionarea plângerii contravenţionale. Astfel, prin sesizare, s-a cerut ICCJ să stabilească momentul la care se aplică marja de eroare reglementată de dispoziţiile din Norma de Metrologie Legală, informează Deșteptarea.

Citeşte mai multe despre:   neclaritati,   marja de eroare,   radar,   tribunal,   sesizare,   judecatoria
Loading...