Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment ”Un stat mort în care nu mai contează simbolurile”. Cum ȘI-A BĂTUT JOC statul român de ULTIMUL DRUM al ultimului șef de stat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial (VIDEO)

”Un stat mort în care nu mai contează simbolurile”. Cum ȘI-A BĂTUT JOC statul român de ULTIMUL DRUM al ultimului șef de stat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial (VIDEO)

Un articol de: -
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Lipsa coroanei de la funeraliile Regelui Mihai a adus controverse dure în spaţiul public. Muzeul de Istorie anunţase că acea Coroană de Oţel originală nu a putut fi folosită la funeralii pentru că legea nu prevede acest scop. În locul acesteia este utilizată o copie fidelă. Mihaela Simion, muzeograf, arată că memoria lui Mihai I putea fi cinstită cum se cuvine, dacă se organiza o simplă "expoziție temporară" la Palatul Regal și una "itinerantă" la Curtea de Argeș. 

Mihaela Simion, specialist de mai bine de 20 de ani al Muzeului Național de Istorie a României, a cerut directorului Ernest Oberlander Târnoveanu să organizeze de urgență o “expoziție temporară” și una “itinerantă” la Palatul Regal și la Curtea de Argeș și să respecte încoronarea în nemurire a Regelui Mihai. Într-o intervenție pentru B1 TV, aceasta a explicat apelul disperat pe care l-a lansat pe Facebook.

Cum și-a bătut joc statul român de ultimul drum al ultimului șef de stat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial

”Sigur că momentul este unul trist și care impune decență. Postarea mea de pe Facebook a izvorât dintr-o revoltă legitimă, pentru că, din acest moment, cred că este prea târziu pentru a aduce coroana acolo unde-i este locul din punct de vedere procedural. E drept, n-a existat nicio solicitare, dar noi suntem istorici și ar fi trebuit să avem conștiența momentului istoric. Pleacă pe ultimul drum ultimul șef de stat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ultimul rege uns al României. Autoritățile române ar fi trebuit să anticipeze acest lucru și se putea absolut totul îmbrăca în această formă. Este părerea mea. Știu, Legea 182 are prevederi extrem de clare, dar, în același timp, Palatul Regal are statut de muzeu. Ar fi trebuit să fim pregătiți pentru acest lucru.

Problema este, în acest moment, a unui sistem mort. Eu nu vreau să emit supoziții gratuite, nu vreau să căutăm vinovați sau să vânăm vrăjitoare. Vinovat este un sistem mort și inept, care în momentul în care are probleme își găsește cel mai simplu refugiu. Repet, Palatul Regal este Muzeul Național de Artă. Se putea găsi o soluție, iar vinovatul este colectiv: un stat mort cu sistem inept, în care nu mai contează simbolurile și nu mai contează adevăratele valori. Este ultimul drum al ultimului rege al României. Alături de el ar fi trebuit să stea, într-o expoziție la care ar fi trebuit să fim pregătiți, coroanele înaintașilor. Nu ne mai întâlnim cu un astfel de moment! E părerea mea de specialist și mai ales de cetățean al României, pentru că este o mare durere să vezi că până și în ultimul drum este spoliat de un drept inalienabil din cauza unei legislații”, a explicat muzeograful Mihaela Simion, pentru B1 TV.

Citeşte mai multe despre:   funeralii,   Regele Mihai,   muzeu
Loading...