Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment Utilitatea unui certificat energetic si unui audit energetic pentru locuinte si cladiri tertiare (FOTO)

Utilitatea unui certificat energetic si unui audit energetic pentru locuinte si cladiri tertiare (FOTO)

Un articol de: -
Eveniment

Certificatul de performanta energetica (mai cunoscut si sub numele de certificat energetic) reprezinta un act necesar tuturor tranzactiilor imobiliare, fie ca este vorba de vanzare, inchiriere sau pentru realizarea receptiei imobilelor cu primariile.

Certificat energetic

Exista sapte clase energetice in care poate fi incadrat un imobil din punct de vedere energetic, de la A cu cea mai buna valoare iar G fiind cea mai proasta, adica un consum ridicat de energie al respectivului imobil.

Pentru realizarea sau calcularea certificatului energetic sunt luati in vedere mai multi parametri foarte importanti al cladirii, cum ar fi:

  • orientarea cardinala a peretelui/peretilor exteriori;
  • amplasarea apartamentului in cladire, daca este cazul (parter, etaj curent sau ultim nivel);
  • tipul tamplariei exterioare;
  • tipul sursei de alimentare cu caldura (pompa de caldura, centrala de apartament sau sursa centralizata, centrala electrica);
  • grosimea izolatiei termice a anvelopei (pereti exteriori, pardoseala, terasa);
  • existenta si tipul sistemului de ventilare/climatizareetc.

In final este prezentat consumul de energie pentru incalzire, preparare de apa calda de consum menajer, ventilare, iluminat si climatizare, cat si totalul acestora, urmand ca imobilul sa fie clasat intr-o clasa energetica in functie de aceasta valoare.

In afara de tranzactiile imobiliare, oricine poate sa comande un certificat energetic pentru a putea sa imbunatateasca performanta energetica a imobilului sau, fiecare astfel de act avand o anexa cu recomandari necesare specifice cladirii analizate.

Audit energetic

Un audit energetic reprezinta un calcul mult mai elaborat fata de cel prezentat pentru certificare energetica, de fapt acesta include certificatul energetic din faza initiala a cladirii.

In plus sunt prezentate pentru un imobil supus reabilitarii termice mai multe variante propuse, mai multe solutii si pachete de solutii. La fiecare in parte este prezentat costul estimat cat si perioada de amortizare al investitiei in respectiva masura de reabilitare.

Auditorul energetic propune o varianta pe care o considera optima din punct de vedere energetic, cat si al amortizarii investitiei.

Recomandat este sa se ia in calcul la solutia sau pachetul de instalatii si o sursa regenerabila de energie.

Cea uzuala care se poate introduce cu usurinta pentru toate tipurile de imobile este sistemul solar, care prepara apa calda de consum menajer, avand costuri reduse si o amortizare rapida.

Tot la partea de instalatii este bine a se recomanda schimbarea centralei termice daca are o perioada de exploatare mai mare de 10 ani.

De obicei grosimile de izolatii uzuale sunt de 10cm pentru pereti exteriori si 20cm pentru terase/acoperisuri, si o tamplarie exterioara cu o rezistenta termica de 0,77 mp K/W, ca valori intalnite pentru majoritatea solutilor de reabilitare termica.

 

Loading...