Vârsta de pensionare, schimbata OFICIAL: Click AICI pentru a vedea când ieși acum la pensie la termen sau anticipat…

Vârsta de pensionare, schimbata OFICIAL: Click AICI pentru a vedea când ieși acum la pensie la termen sau anticipat...

O analiză a proiectului Legii pensiilor lansat în dezbatere publică de ministerul Muncii scoate la iveală modificări importante faţă de actuala legea a pensiilor.

Astfel, a fost introdusă o perioadă minimă de cotizaţie, de 15 ani, pentru cei care vor să ia pensie de invaliditate de 15 ani. Asta, după ce în 2012, Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţională perioada minimă de cotizare această categorie de persoane, scrie Bugetul.

O altă modificare în noua lege a pensiilor îi vizează pe bolnavii de cancer, SIDA sau schizofrenie. Aceştia nu vor mai primi pensie minimă garantată, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. Ei vor face obiectul unei noi legi, prin care vor primi o indemnizaţie socială.

În prezent, aceste persoane primesc pensie de invaliditate, indiferent cât au cotizat, conform prevederilor din legea pensiilor aflată încă în vigoare.

De asemenea, potrivit proiectului Legii pensiilor, clovnii, balerinii, dansatorii, acrobaţii, călăreţii de circ, dresorii de animale sălbatice, soliştii vocali de operă, instrumentiştii la instrumente de suflat sau cascadorii se pot pensiona mai devreme.

Astfel, la doi ani lucrați în astfel de condiții grele, se primește o „reducere” de un an. Adică în loc să se pensioneze la 65 de ani, se poate pensiona la 64 (dacă este bărbat). Dacă este femeie, se poate pensiona la 62 de ani, în loc de 63.

Pentru trei ani munciți astfel, reducerea este de un an și jumătate. Drept urmate, la 15 ani munciţi se reduc 7 de la vârsta de pensioare.

Proiectul noi legi a pensiilor este încă în dezbatere publica şi ar urma să ajungă în Parlament la începutul sesiunii parlamentare.

Urmăriți B1TV.ro și pe