Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe Afaceristul Ilan Shor susține că Vlad Filat a fost cel care i-a propus să execute schema frauduloasă de la Banca de Economii (VIDEO)

Afaceristul Ilan Shor susține că Vlad Filat a fost cel care i-a propus să execute schema frauduloasă de la Banca de Economii (VIDEO)

Un articol de: -
Foto: curentul.md Externe

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, a fost cel care i-a propus omului de afaceri Ilan Shor să execute schema frauduloasă de la Banca de Economii. Asta susţine afaceristul în autodenunţul care a dus la reţinerea lui Filat şi care a fost făcut public, informează B1 TV. Între timp, premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, a cerut demisia şefului anticorupţie Viorel Chetraru. Potrivit premierului moldovean, instituţia care luptă împotriva coruţiei a desfăşurat o anchetă bazată pe o strategie selectivă, în timp ce principalul învinuit din dosar este în libertate. Iniţiativa lui Streleţ a venit după reţinerea lui Vlad Filat pentru acte de corupţie.

Ilan Shor, care este în prezent primar al oraşului Orhei, susţine că, în anul 2011, Filat i-a propus să răscumpere o serie de credite de la Banca de Economii în valoare de aproximativ un miliard de lei.

"Auditorii mei au analizat creditele şi gajurile propuse şi au constatat că preţul lor real nu este mai mare de 80 de milioane de lei. Evident, eu am refuzat. După asta, Filat a început să mă preseze", a povestit Shor în autodenunţ.

Omului de afaceri a dezvăluit că Vlad Filat a încercat să-l convingă să cumpere activele neperformante de la Banca de Economii şi la începutul lui 2013.

"A spus că are mare nevoie de asta, fiindcă Ministerul lui de Finanţe gestiona banca şi făcuse o gaură de un miliard de lei. Filat mă convingea că dezvăluirea acestui fapt la TV şi pe internet era unicul lucru care îl împiedica să devină unicul conducător în Moldova, iar răscumpărarea acestor credite va rezolva problema. El promitea că dacă va deveni conducător, voi avea unda verde în republică în orice proiecte, iar dacă voi refuza - nu voi mai avea afaceri în Moldova", a susținut Shor.

Între timp, premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, i-a cerut şefului anticorupţie, Viorel Chetraru, să demisioneze.

Am expediat preşedintelui Republicii Moldova un demers. Iniţierea procedurii de demisie a şefului Centrul Naţional Anticropuţie, Chetraru Viorel. Avem suficiente motive şi probe probe că CNA a abordat o strategie de abordare discreţionară şi selectivă în procesul de combatere a corupţiei”, a spus premierul moldovea.

Iniţiativa prim-ministrului vine după ce fostul premier din Republica Moldova, Vlad Filat, a fost reţinut pentru 72 de ore.

O reacţie a venit şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

”Toate aceste lucruri ne îngrijorează. Suntem foarte conectați la informații, urmărim cu foarte mare atenție evoluția din Moldova. Speranța mea, speranta noastră este că aceste evenimente să nu ducă la schimbarea orientării pro-europene a conducerii Moldovei. Încurajez Guvernul și Parlamentul moldovean să treacă peste aceste dificultăți, să redereseze țara și să păstreze orientarea pro-europeană”, a susținut Iohannis.

Filat a fost săltat chiar din sediul Parlamentului moldovean după ce 79 de aleşi din 101 au votat pentru ridicarea imunității acestuia. Şi imediat după, a venit un alt episod halucinant. Renato Usatii, liderul formaţiunii Partidul Nostru, a pus la bătaie un Mercedes pentru poliţistul care l-ar fi prins pe Vlad Filat, dacă acesta încerca să fugă.

Între timp apar speculaţi potrivit cărora Moscova s-ar afla în spatele reţinerii lui Vlad Filat. Unul din cei mai importanţi analişti ai spaţiului basaraben, Vladimir Socor, a declarat că acuzaţiile aduse lui Vlad Filat au fost previzibile.

Socor mai spune ca demersul procurorului general în Parlament denotă un gest de disperare din partea oligarhului Vladimir Plahotniuc de a-şi menţine controlul asupra sistemului de justiţie din Republica Moldova.

Vlad Plahotniuc este considerat sforarul șef de la Chișinău. Este omul din spatele Partidului Democrat, fracțiune desprinsă din Partidul Comuniștilor condus de Vladimir Voronin.Citeşte mai multe despre:   republica moldova,   Vlad Filat,   frauda,   autodenunt,   shor,   banca de economii,   frauda,   strelet
Loading...