Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe Alegeri parlamentare în Germania. Angela Merkel se îndreaptă spre al patrulea mandat de cancelar

Alegeri parlamentare în Germania. Angela Merkel se îndreaptă spre al patrulea mandat de cancelar

Un articol de: -
Externe

Peste 61 de milioane de germani sunt aşteptaţi astăzi la urne să îşi aleagă parlamentarii, într-un scrutin care i-ar putea aduce Angelei Merkel încă un mandat de cancelar.

Urnele de vot se vor închide la ora locală 18 (19 – ora Româniai), iar primele exit poll-uri vor fi anunţate de Das Erste şi ZDF. Rezultatele finale sunt aşteptate să fie anunţate marţi.

Angela Merkel, actualul cancelar al Germaniei, pare să se îndrepte spre al patrulea mandat, indică cele mai recente sondaje. Cei doi candidați au încercat până în ultima zi să își mobilizeze alegătorii: „Fiecare vot contează”.

La alegerile de duminică, germanii vor avea două buletine de vot. Unul pentru alegerile generale și unul pentru cele locale. Ambele voturi sunt menite să aleagă cei 598 de membri ai Bundestagului – parlamentul unicameral al Germaniei. Partidul care va câștiga cel mai mare număr de locuri va încerca să facă un guvern de coaliție și liderul va deveni cancelar.

Pe primul buletin de vot electorii vor alege dintr-o listă de candidați locali pentru a-și reprezenta districtul. Candidatul care obține cele mai multe voturi în fiecare raion câștigă un loc în Parlament, ocupându-se astfel jumătate din locurile din Bundestag – 299, scrie 

Pe al doilea buletin de vot se va alege dintr-o listă de partide politice. Restul de 299 de locuri sunt distribuite între partide pe baza procentului de voturi primite la nivel național. Doar partidele care obțin peste 5% dintre voturi la nivel național întră la redistribuire, mediafax

Scopul acestui sistem de vot complicat este acela de a permite germanilor să își aleagă direct reprezentantul care să se ocupe de problemele punctuale ale comunității, raportat la preferințele personale, și separat partidul care să conducă țara. Acest sistem electoral complex este un rezultat al îmbinării beneficiilor reprezentării directe și proporționale, încercând în același timp să nu facă aceleași greșeli care au dus la fragmentarea Republicii Weimar din perioada interbelică.

 

Citeşte mai multe despre:   vot,   candidat
Loading...