Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe Ce n-a văzut Parisul: O BALENĂ a EȘUAT pe malurile Senei! (VIDEO)

Ce n-a văzut Parisul: O BALENĂ a EȘUAT pe malurile Senei! (VIDEO)

Un articol de: -
Externe

Parizienii uimiți au dat ochii vineri cu un cetaceu de 20 de metri pe cheul de la Tournelle, în apropiere de catedrala Notre-Dame, relatează Le Figaro.

Cetaceul, care cântărește puțin mai mult de 30 de tone, ar fi un mascul de circa 20 de ani. Animalul miroase a apă murdară și din gură îi curg încă picături de sânge, scrie cotidianul în ediția sa online despre primele impresii lăsate de cetaceu.

"Intrigată, m-am apropiat și am văzut că specialiști belgieni îmbrăcați în bluze albe examinau animalul. Ei mi-au explicat că balena a murit cu siguranță în această noapte din cauza epuizării. Oamenii de știință au adăugat că fenomenul s-ar putea repeta, pentru că ar exista un grup format din mai mulți cașaloți în Sena", a declarat o trecătoare pentru reporterii Le Figaro.

La fața locului a fost instalat un dispozitiv de securitate, pentru a ține curioșii la distanță și a le permite experților să examineze cadavrul. Parizieni și turiști deopotrivă fac poze și filmează cetaceul eșuat, fără a le trece nicio clipă prin minte că este vorba despre o farsă.

Cașalotul, în pofida impresionantului său realism, este o operă de artă din plastic realizată de grupul belgian Captain Boomer. Înființat în 2007, grupul de artiști ecologiști nu se află la prima farsă. Ei au încercat să reproducă experiența în toată Europa, la Londra, la Scheveningen (Olanda), Valencia (Spania) și în mai multe orașe belgiene, precum Ostende și Anvers.

"Scopul nostru este de a ne juca cu frontierele dintre ficțiune și realitate, de a-i intriga pe oameni, de a-i face să se mire, să vorbească... Este o manieră artistică de a sensibiliza asupra mediului", a explicat Bart Van Peel, fondator al Captain Boomer.

Alegerea Parisului pentru instalarea sculpturii nu este o întâmplare. "Parisul este un oraș simbolic. Nu puteam face acest lucru în altă parte în acest an: Parisul a fost curtea Europei, un focar cultural important, dar și capitala cea mai implicată în chestiuni de mediu și ecologice", a adăugat el.

Opera de artă va putea fi văzută timp de trei zile pe cheul de la Tournelle, înainte de a fi mutată într-un alt oraș european.

În orice caz, apreciază Le Figaro, membrii grupului belgian pot să-și frece mâinile de încântare: farsa lor artistică a funcționat dincolo de orice speranțe.

Ce n-a văzut Parisul: O BALENĂ a EȘUAT pe malurile Senei!

 

 

Citeşte mai multe despre:   Paris,   Franța
 
 
Loading...