Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, miercuri, după încheierea unei reuniuni virtuale, că liderii Uniunii Europene (UE, n.r.) au aprobat sancțiunile contra oficialilor din Belarus vinovați de fraudarea alegerilor din 9 august și de violențele asupra protestatarilor. De asemenea, acesta a spus că nu recunosc rezultatul alegerilor.
Președintele Consiliului European a afirmat, într-o conferință de presă, că are un mesaj foarte clar: ”UE este alături alături de Belarus, suntem solidari cu poporul belarus și nu acceptăm impunitatea”.
Potrivit acestuia, alegerile din 9 august nu au fost nici libere, nici corecte și nu au respectat standardele internaționale.
”Nu recunoaștem rezultatele prezentate de autoritățile din Belarus”, a mai spus președintele Consiliului European, adăugând că poporul merită să-și aleagă în mod democratic liderii și să-și decidă viitorul, scrie euractiv.ro.
Charles Michel a menționat că violențele împotriva protestatarilor pașnici au fost ”șocante și inacceptabile”.
”Condamnăm aceste brutalități și așteptăm o investigație completă și transparentă”, a precizat Michel.
El a mai declarat că trebuie evitate violențele, inclusiv represiunea și violențele împotriva protestatarilor.
Mai mult, președintele Consiliului European a anunțat că UE va impune sancțiuni împotriva unui ”număr substanțial de persoane responsabile pentru violență, represiune și fraudarea alegerilor”.
Lista cu sancțiuni va fi aprobată cât mai curând posibil, a spus și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a mai spus că UE sprijină orice eforturi ale OSCE în vederea unei soluții pașnice în Belarus.
Reamintim că Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Aleksandr Lukașenko la alegerile prezidențiale din Belarus, a lansat un apel către liderii UE, miercuri, și le-a cerut să nu recunoască rezultatele scrutinului, pe care l-a catalogat drept fraudulos. Politiciana din opoziție a îndemnat blocul comunitar să respecte opțiunea poporului belarus.
„Fac un apel către voi să nu recunoașteți aceste alegeri frauduloase. Domnul Lukașenko și-a pierdut întreaga legitimitate în ochii națiunii noastre și ai lumii”, a afirmat Tihanovskaia, într-un mesaj video în limba engleză.
Svetlana Tihanovskaia a lansat acest mesaj din exil, în condițiile în care s-a refugiat în Lituania pe fondul contextului turbulent din Belarus.
Aleksandr Lukașenko, singurul președinte din istoria post-sovietică a Belarusului, se confruntă cu un adevărat val de proteste masive și greve, în ceea ce pare să fie cea mai mare provocare pentru el din cei 26 de ani petrecuți la putere.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, susținuta la Palatul Cotroceni, că a discutat cu liderii europeni despre situația din Belarus și a solicitat încetarea imediată a violențelor împotriva protestatarilor pașnici. Acesta este de părere că este necesară începerea unor investigații transparente.
”Am discutat cu liderii europeni, în principal despre situația îngrijorătoare din Belarus. Fraudarea alegerilor prezidențiale, reprimarea violentă a protestelor, nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea UE. Am solicitat încetarea imediată a violențelor împotriva protestatarilor pașnici și eliberarea persoanelor reținute ilegal. Este necesară inceperea unor investigații transparente. Trebuie luate măsuri suplimentare din partea UE, inclusiv adoptarea de sancțiuni. Este extrem de important inițierea unui dialog real între autoritățile din Belarus, opoziție, societatea civilă și reprezentanți ai protestatarilor. Este singura soluție pentru realizarea unei tranziții pașnice”, a spus el.