Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe Comisia Europeană, extrem de critică privind propunerile lui Tudorel Toader: "Ar putea afecta independența justiției"

Comisia Europeană, extrem de critică privind propunerile lui Tudorel Toader: "Ar putea afecta independența justiției"

Un articol de: -
Externe

Comisia Europeană a remis un punct de vedere privind modificările la legile justiției anunțate de ministrul Tudorel Toader pe 23 august. Prin intermediul șefei reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Cristea, forul european critică aceste propuneri avertizând asupra riscului de afectare a independenței justiției în cazul în care acestea ajunge în lege.

În plus, Comisia Europeană infirmă unele informații apărute în presă privind faptul că forul european ar fi luat la cunoștință de aceste propuneri sau chiar l-ar spijini, afirmând că în discuțiile dintre prim-vicepreședintele Frans Timmermans și ministrul Tudorel Toader s-a discutat doar la modul general și nu s-a intrat în detalii.

Redăm mai jos integral comunicatul de presă integral: 

Suntem surprinși de materialele de presă potrivit cărora propunerile de modificare a legilor justiției ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeană. În întâlnirea prim-vicepreședintelui Frans Timmmermans, din 26 iulie, cu ministrul român al justiției Tudorel Toader, s-au discutat la modul general planurile și prioritățile de acțiune în domeniul justitiei pentru lunile următoare, fără detalii despre propunerile de modificare a legislației relevante. Comisia a solicitat autorităților române să transmită aceste propuneri și explicații adiționale, care vor fi analizate în detaliu de îndată ce le vom primi.

Suntem îngrijorati de modul în care propunerile de modificare a legislației, anunțate pe 23 august, ar putea afecta independența justiției în cazul în care aceste modificări s-ar regăsi în textele de lege și ar intra în vigoare.

Cel mai recent raport MCV, publicat în 25 ianuarie, a recunoscut progresele realizate de procurorii și judecătorii din România în lupta împotriva corupției la nivel înalt, precum și faptul că acestea reprezintă o dovadă a independenței și profesionalismului instituțiilor din sistemul judiciar. În același timp, raportul a subliniat clar faptul că orice măsuri care subminează aceste progrese sau au ca efect diluarea sau minimizarea definiției corupției ca infracțiune vor avea impact asupra evaluărilor viitoare.

Sperăm ca orice măsură luată de România în domeniul justiției și al statului de drept să reprezinte un pas înainte către îndeplinirea celor 12 recomandări cuprinse în raportul MCV 2017 și să consolideze ireversibilitatea și durabilitatea progreselor deja realizate. Comisia Europeana va oferi României tot sprijinul necesar.

Citeşte mai multe despre:   Tudorel Toader ,   Tudorel Toader ,   justiție,   lege
Loading...