Ministerul de Externe îi anunță pe românii care intenționează să-și petreacă vacanțele în Grecia că autoritățile elene au modificat termenul pentru completarea formularului electronic (Passenger Locator Form), astfel încât acesta poate fi completat inclusiv în cursul zilei anterioare intrării pe teritoriul Greciei. Totodată, MAE informează că încă patru turiști români au fost depistați cu coronavirus, trei în insula Thassos și unul în Lefkada. Ministerul îi îndeamnă pe toți cei confirmați să respecte recomandările autorităților elene, inclusiv cele privind carantina.
Vineri, Ministerul român de Externe a transmis că autoritățile elene au modificat termenul pentru completarea Passenger Locator Form, formularul electronic. Dacă până acum acesta trebuia completat cu minimum 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei, conform noii reguli, acesta poate fi completat inclusiv în cursul zilei anterioare intrării pe teritoriul elen.
Punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas este, în continuare, unicul deschis pe granița Greciei cu Bulgaria. Începând din 15 iulie, românii care vor să intre în Grecia prin acest punct trebuie să prezinte, pe lângă formularul electronic, și un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte. Testele obligatoriu trebuie făcute la centre acreditate.
Autoritățile de la Atena pot oricând să modifice fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul lor, în funcție de numărul de noi infectări cu coronavirus ce vor fi înregistrate pe parcurs.
Recent, ambasadorul României la Atena a discutat cu ministrul de Externe elen despre situația românilor care își petrec vacanțele în Grecia sau care plănuiesc să facă acest lucru. Diplomatul român a transmis că este important ca autoritățile elene să comunice de o manieră transparentă și predictibilă măsurile pe care le adoptă în contextul epidemiei de coronavirus, astfel încât românii să-și poată organiza vacanțele în cunoștință de cauză
Ministerul de Externe mai anunță că încă patru turiști români au fost depistați pozitiv cu coronavirus, trei în insula Thassos și unul în Lefkada, numărul total ajungând la 12.
MAE le recomandă tuturor să respecte dispozițiile autorităților grecești, incluaiv cele privind carantina, altfel riscă să propage infecția iar, la revenirea acasă, riscă să pună în pericol și sănătatea celor dragi.
Cât despre românii infectați cu SARS-CoV-2 care refuză carantina pe teritoriul Greciei, dorind să revină în România pe cale rutieră, Ministerul de Externe le atrage atenția că „în conformitate cu legislația bulgară, persoanele confirmate cu COVID-19 urmează a fi plasate în carantină, din dispoziția autorităților sanitare. Autoritățile bulgare pot lua, de asemenea, decizia de a nu permite accesul pe teritoriul Bulgariei”.
„MAE reamintește că cetățenii care intră în Republica Bulgaria, inclusiv în scopul tranzitului, sunt obligați să completeze o declarație prin care atestă că nu au simptome specifice infecției cu COVID-19 și că nu au intrat în contact cu persoane care au fost diagnosticate ca infectate cu virusul SARS-CoV2 în ultimele 14 zile și nici nu sunt plasați în carantină”, mai transmite MAE, printr-un comunicat.
Declarația este disponibilă aici.
Ministerul a mai ținut să precizeze că declararea unor date false este sancționată conform legii bulgare.