Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe Noul Război RECE! Rusia INVADEAZĂ regiunea Arctică: O bază militară secretă și soldați călăre pe RENI! (FOTO)

Noul Război RECE! Rusia INVADEAZĂ regiunea Arctică: O bază militară secretă și soldați călăre pe RENI! (FOTO)

Un articol de: -
Externe

Președintele rus Vladimir Putin nu a fost niciodată genul care să-și pună poze candide pe Facebook, iar cele mai recente cadre cu el sunt reci ca gheața. El a fost fotografiat în martie pășind gânditor printre ghețari, anunță CBS News.

Kremlinul de asemenea difuzase în prealabil un filmuleț cu soldați ruși călărind niște reni. Ce-o fi cu o așa tematică... polară?, s-a întrebat toată lumea. Toate indiciile duceau spre bijuteria neexpusă a coroanei țariste: o bază militară rusă situată în afara Cercului Arctic, în Arhipelagul Franz Josef, cu o capacitate de 150 de trupe și avioane de luptă.

Câtă vreme baza e top-secret, rușii au oferit doar un tur virtual în interiorul clădirii. Această mișcare de PR vine într-un moment în care Moscova revendică uriașele rezerve de petrol și gaze din regiune, estimate la peste 35 trilioane dolari.

Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca și Norvegia au încercat toate să-și extindă jurisdicția pe porțiuni ale zonei Arctice. Din punct de vedere legal este încă neclar cine poate revendica acel teritoriu, dar Kremlinul știe cât de persuasivă poate fi o demonstrație de forță.

“Cu toții dorim să obținem bani din regiunea Arctică, dar, desigur, toate astea se vor opri dacă ajungem să asistăm la o nouă cursă a înarmărilor”, a declarat fostul analist al ministerului Apărării SUA, Robert English, pentru CBS.

Chiar dacă SUA are o prezență militară solidă în regiunea Arctică, incluzând aerodromuri și baze de infanterie, Washingtonul este îngrijorat că Rusia și-a forțat în ultimii ani expansiunea militară în zonă, într-un ritm nemaiatins de la finalul Războiul Rece.

“Statele Unite trebuie să se asigure că Rusia nu face eforturi de a domina regiunea”, a declarat Secretarul Apărării, James Mattis, cu privire la această chestiune.

Momentan însă, steagul Rusiei este bine înfipt la polul planetei...

Citeşte mai multe despre:   Cercul Arctic,   Rusia,   SUA,   baza milityara secreta
Loading...