Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe Occidentul este îngrijorat. Arabia Saudită demarează programul de înarmare nucleară

Occidentul este îngrijorat. Arabia Saudită demarează programul de înarmare nucleară

Un articol de: -
Externe

Arabia Saudită intenționează să se lanseze în extracția de uraniu, ca parte a programului său nuclear. Demersul reprezintă un prim pas spre producția de combustibili atomici, conform declarației unui oficial de rang înalt. Acesta face parte dintr-o reformă ambițioasă gândită de moștenitorul Coroanei saudite, Prințul Mohammed bin Salman.

Planurile au fost inițiate în cadrul Centrului Regele Abdullah pentru Energie Atomică Reînnoită și reprezință o inițiativă îndăzneață pe plan economic și politic. Nu s-a specificat dacă se intenționează folosirea uraniului și în scop militar.

Această chestiune s-a aflat în centrul preocupărilor occidentale și regionale legate de activitatea nucleară a Iranianului, inamicul Arabiei Saudite. Îngrijorarea a condus la încheierea acordului din 2015, în care Iranul a fost de acord să înghețe programul timp de 15 ani în urma sancțiunilor primite, informează cotidianul israelian Haaretz.

Cel mai mare importator de petrol din lume susține că demersul său este lansat în scopuri pur pacifiste și dorește ca, prin acesta, să-și diversifice modalitățile de furnizare de energie. Primele două reactoare sunt prevăzute să fie puse în funcțiune până la sfârșitul lui 2018.

Arabia Saudită se adresează potențialilor furnizori de energie atomică din Coreea de Sud, China, Franța, Japonia și Statele Unite.

Loading...