Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe Posibil compromis pentru românii din Ucraina: Legea educației ar putea să nu se extindă și asupra limbilor UE

Posibil compromis pentru românii din Ucraina: Legea educației ar putea să nu se extindă și asupra limbilor UE

Un articol de: -
Externe

Conducerea regiunii Transcarpatia propune ca Legea educației nou adoptată în Ucraina să nu se aplice și în cazul limbilor UE, informează bucpress.eu. Controversata lege prevede ca desființrarea învățământului în limba maternă pentru minoritățile etnice, școala devenind obligatorie în limba ucraineană.

Șeful Administrației Regionale de Stat din Transcarpatia, Hennadi Moskal, susține că “noua lege este contrară Cartei europene a limbilor regionale, Legii cu privire la minoritățile naționale din Ucraina și tratatelor internaționale încheiate de Ucraina cu țările vecine”.

Dacă popunerea reprezentanților regiunii ar fi adoptată, predarea în limba română ar fi în continuare posibila în Ucraina și ar disparea așa-numita limbă moldovenească.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Administrației Regionale de Stat Transcarpatia, Iaroslav Galas, a reiterat poziția oficială a autorităților regionale.

“Noi știm că această lege este îndreptată, în primul rând, împotriva limbii ruse, deoarece limba rusă domină atât capitala, cât regiunile estice. În Transcarpatia, însă, această lege lovește în minoritățile etnice. Șeful Administrației Regionale de Stat consideră că cea mai bună cale de ieșire din această situație este să se facă o modificare care să spună că legea nu se aplică și în cazul limbilor Uniunii Europene. Pentru că legea vizează protejarea limbii ucrainene, dar este, în primul rând, împotriva limbii ruse. Nu se referă la protejarea a 150.000 de unguri sau a celor câteva zeci de mii de români, care trăiesc și în regiunea Cernăuți sau împotriva regiunii Odesa, unde trăiesc și moldoveni, și găgăuzi. Acum, însă, avem următoarea situație: ceea ce Rusia încearcă să facă de foarte mulți ani – să certe Ucraina cu vecinii săi – face Ucraina însăși, prin forțele sale parlamentare”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernatorului de Transcarpatia, citat de Tocpress.

“În Ucraina, aproximativ 10% dintre elevi studiază în alte limbi decât cea de stat, ucraineana. În ceea ce privește învățământul în alte limbi, majoritatea elevilor din această categorie studiază în limba rusă, există cinci școli în polonă, 176 în maghiară, în limba română există un pic mai multe, deoarece sunt și în regiunea Transcarpatia, și în regiunea Cernăuți, dar sunt mai puțin de 200. Sunt câteva școli moldovenești, una slovacă la Ujgorod, iar acum facem o școală în limba tătaro-crimeeană”, a declarat și viceministrul educației și științei de la Kiev, Pavlo Hobzei.

Premierul Ucrainei, Volodimir Groisman, a solicitat ministrului de Externe, Pavlo Klimkin, și ministrului Educației și cercetării, Lilia Grinevici, să explice ambasadorilor Uniunii Europene prevederile articolului referitor la componenta lingvistică din noua Lege ucraineană a educației, potrivit TOCpress.
 

Citeşte mai multe despre:   Ucraina
 
 
Loading...