Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe Raport ÎNGRIJORĂTOR. Jihadiştii se întorc acasă. Terorismul se va INTENSIFICA în Europa anul acesta

Raport ÎNGRIJORĂTOR. Jihadiştii se întorc acasă. Terorismul se va INTENSIFICA în Europa anul acesta

Un articol de: -
Externe

Avertisment îngrijorător al experţilor din domeniul apărării.
Europa riscă să se confrunte anul acesta cu o ameninţare crescândă din partea terorismului, în contextul în care mulţi combatanţi străini, afiliaţi grupării Statul Islamic (ISIS), se întorc acasă având cunoştinţe “high tech” despre arme, pe care le-au învăţat pe terenul de luptă.
Un raport întocmit de experţii de la Jane's Terrorism and Insurgency Centre (JTIC) indică faptul că zeci de jihadişti urmează să se întoarcă în Regatul Unit şi pe continent, iar ei au deprins în Siria şi Irak abilităţi precum transformarea în arme a dronelor şi confecţionarea la scară mare de maşini-capcană şi dispozitive explozive improvizate (IED).
”Combatanţi străini care se întorc în Europa vin cu competenţe critice care vor ajuta un număr tot mai mare de reţele operaţionale islamiste să comită atacuri mai complexe”, subliniază autorul raportului, Otso Iho, potrivit news.ro.
”Aceste competenţe includ construirea unor IED viabile - lucru învăţat în Irak şi Siria, unde ISIS a produs IED la scară industrială -, expertiză în arme de asalt şi în folosirea unor noi tipuri de armament sau tehnologii precum dronele”, avertizează specialiştii.
Raportul mai arată că un val de atacuri recente pe teritoriul european a implicat arme "de slabă capacitate”, însă o folosire cu succes de către militanţi islamişti a dronelor sau maşinilor-capcană ar marca o creştere notabilă a nivelului ameninţării.
Experţii mai susţin că jihadiştii ISIS au găsit modalităţi de a transforma tehnologie din comerţ - disponibilă pe Amazon sau la un magazin pe stradă - în arme eficiente şi letale.
 

Citeşte mai multe despre:   ISIS,   luptători,   europa,   Statul Islamic,   high tech,   Regatul Unit,   arme
Loading...