Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe Relația SUA-Turcia, pe un butoi de pulbere. Președintele Erdogan, vizat de acuzații grave într-un proces ce are loc la New York (VIDEO)

Relația SUA-Turcia, pe un butoi de pulbere. Președintele Erdogan, vizat de acuzații grave într-un proces ce are loc la New York (VIDEO)

Un articol de: -
Foto: Politico Externe

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este incriminat pentru violarea sancţiunilor împotriva Iranului, într-un proces care se desfășoară la New York. Declarațiile omului de afaceri Reza Zarrab riscă să tensioneze la maxim relațiile oricum încordate dintre Ankara şi Washington. Mai mult, cel puțin șase bănci turce sunt avertizate că ar putea fi sancționate dur de către justiția americană. 

O parte din rechizitoriu a fost prezentată în emisiunea ”Se întâmplă acum!”, difuzată pe B1 TV. Moderatorul Tudor Barbu și invitații săi, istorici și jurnaliști, au explicat care sunt șansele ca autoritățile americane să ceară mandat internațional de arestare pe numele președintelui Turciei, dacă procesul va ajunge la concluzia că acesta a violat embargoul SUA aplicat Iranului, și ce va însemna asta pentru relațiile Ankara-Washington.

Emisiunea ”Se întâmplă acum!”, poate fi urmărită integral AICI

În toamnă, Departamentul american de Justiţie a pus sub acuzare mai mulţi cetăţeni turci, printre care foşti membri ai guvernului, ca şi lideri Halkbank, principala bancă publică turcă, pentru spălare de bani în favoarea Iranului şi a societăţilor iraniene, în schimbul mai multor miliarde de dolari mită. În acest caz au fost arestați, în Statele Unite, traderul Reza Zarrab şi Mehmet Hakan Atilla, vicepreşedinte al Halkbank

Zarrab este acuzat că, împreună cu alte persoane, a violat embargoul SUA aplicat Iranului între 2010 şi 2015. El compare ca martor asistat, ceea ce înseamnă că a acceptat să coopereze cu justiția americană. 

Joi, Zarrab a declarat că Erdogan, pe vremea în care era premier, a dat ”instrucţiuni" pentru ca două bănci publice să participe în cadrul unei vaste scheme de spălare de bani, puse la punct la cel mai înalt nivel al statului turc, cu scopul ocolirii sancţiunilor americane impuse Iranului. 

Reza Zarrab a mai spus în faţa juriului că a plătit mită de milioane ex-ministrului Economiei, Zafer Caglayan, pentru facilitarea şi susţinerea traficului cu aur cu Iranul, în schimbul împărţirii profitului. De asemenea, a afirmat că Atilla, fost director adjunct al Halkbank, a jucat un rol important pentru ca acest trafic să rămână nedetectat de autorităţile americane. 

Practic, Reza Zarrab a recunoscut că a încălcat legile americane asupra embargoului impus Iranului şi a acceptat să coopereze.

 

Citeşte mai multe despre:   Turcia,   Erdogan,   embargo,   Iran,   proces,   SUA,   Ankara,   Halkbank
Loading...