Scandalul Cambridge Analytica: Mark Zuckerberg, chemat să dea explicații în Parlamentul European despre manipularea datelor personale ale utilizatorilor Facebook 

Scandalul Cambridge Analytica: Mark Zuckerberg, chemat să dea explicații în Parlamentul European despre manipularea datelor personale ale utilizatorilor Facebook 

Fondatorul Facebook Mark Zuckerberg a fost invitat de președintele PE Antonio Tajani să dea explicații în Parlamentul European cu privire la scandalul în care este implicată compania Cambridge Analytica.

”Vrem să îi dăm ocazia să ofeere explicații celor 500 de milioane de europeni pe care îi reprezentăm. cetățenii noștri au dreptul să utilizeze rețelele sociale, cum ar fi Facebook, fără să se îngrijoreze sau să se teamă de modul în care datele lor persoanel sunt manipulate”, a declarat Antonio Tajani, potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a Parlamentului European.

Filială americană a firmei britanice de marketing SCL, Cambridge Analytica este acuzată că a folosit datele personale a 50 de milioane de profiluri Facebook pentru analize politice, fără a avea acordul utilizatorilor rețelei sociale.

Astfel, compania, care a lucrat pentru Donald Trump în campania pentru alegerile prezidențiale din 2016, a creat un soft care să permită previzionarea şi influenţarea votului alegătorilor în favoarea candidatului republican.

Cambridge Analytica a fost implicată și în campania pro-Brexit. Firma a a furnizat, pentru campania ”Leave EU”, soluţii de culegere de date şi de ţintire a audienţei.

În acest context, Alexander Nix, CEO-ul companiei a fost suspendat din funcţie.

Referitor la acest scandal și la activitatea companiei în timpul campaniei electorale, Nix a precizat la un moment dat că ”ei nu înțeleg că, candidatul nu este implicat niciodată. Echipa de campanie îi spune ce să facă”. Întrebat de un reporter dacă asta înseamnă că, candiatul este o marionetă, Nix a răspuns: ”Întotdeauna”.

Urmăriți B1TV.ro și pe