Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri High-Tech Paradise Papers: Rusia a finanțat Facebook și Twitter prin intermediul unui asociat al ginerelui lui Donald Trump

Paradise Papers: Rusia a finanțat Facebook și Twitter prin intermediul unui asociat al ginerelui lui Donald Trump

Un articol de: -
High-Tech

Paradise Papers este numele celei mai recente scurgeri de informații publicate începând de duminică seară de jurnaliștii de investigație din întreaga lume. Acest nou scandal mediatic cuprinde nume de la cel mai înaltul vârf al politicii, din Statele Unite, din Marea Britanie sau din Canada, dar și companii gigante precum Apple, Nike, Uber, Facebook sau Twitter.

În plin scandal și în Statele Unite privind imixtiunea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, această scurgere de informații prezintă și informații compromițătoare despre legături dintre oamenii din jurul lui Donald Trump și partea rusească.

Într-un prim episod pe care îl prezentăm aici, jurnaliștii de la The Guardian scriu despre cum două instituții de stat rusești, cu legături strânse cu Kremlinul, au făcut investiții substanțiale în Facebook și Twitter printr-un partner de a afaceri a lui Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump care acum îi este și consilier la Casa Alba.

Investițiile au fost făcute prin magnat al tehnologiei ruse, Yuri Milner, care de asemenea deține o participație într-o companie co-deținută de Kusner.

Aceste dezvăluri vin să aducă noi detalii despre implicarea Rusiei în influențarea alegerilor prezidențiale din SUA și rolul jucat de rețele sociale în propagarea de mesaje pe placul părții ruse.

Fostul ambasador american la Moscova, Alexander Vershbow, a afirmat că instituții de stat rusești sunt frecvent folosite ca "unelte pentru proiectele politice ale lui Vladimir Putin".

"Acest sigur a fost un plan mai larg, în ciuda protestelor lui Putin care susține contrariul", consideră diplomatul.
Un purtător de cuvânt al lui Miler a susținut că Facebook și Twitter nu erau conștiente că investițiile vin din partea VTB Bank și o parte financiară a gigantului petrolier, Gazprom. Reprezentanți ai lui Jared Kushner au refuzat să comenteze detalii din Paradise Papers.

Scurgerea de informație arată că în 2011, VTB Bank a finanțat cu 191 de milioane de dolari o investiție în Twitter. Cam în același timp, Gazprom Investholding a finanțat a companie offshore, care la rândul ei a finanțat un vehicul folosit pentru a deține acțiuni în valoare de 1 miliard dolari în Facebook.

Banii au circulat prin vehicule de finanțare controlate de Milner, care în 2015 a investit într-un start-up din New York pe care Jared Kushner îl deținea împreună cu fratele său. Inițial, ginerele lui Trump nu a dezvăluit partea pe care o avea în start-up-ul Cadre când s-a alăturat administrației de la Casa Alba.

Yuri Milner a fost consultat în trecut pentru guvernul rus pe tehnologie printr-o comisie prezidențială condusă de Dmitri Medvedev, fostul președinte dintre 2008-2012 și actualul premier. Acum, cu reședință în Silicon Valley în California, acesta a investit 7 miliarde de dolari în peste 30 de companii online, printre care Airbnb, Spotify, dar și retailerii chinezi Alibaba sau JD.com.

Investitiții sunt detaliate în Paradise Papers, a colecție de milioane de documente care au ajuns publice și au fost cercetate de The Guardian și Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ).
 

Citeşte mai multe despre:   Facebook,   Twitter,   Rusia,   Statele Unite,   Trump,   Kushner,   Paradise Papers
Loading...