Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Politică Ambasada Rusiei la București manipulează opinia publică românească. Cine face acuzația argumentată

Ambasada Rusiei la București manipulează opinia publică românească. Cine face acuzația argumentată

Un articol de: -
Politică

Potrivit site-ului deschide.md, Ambasada Federației Ruse în România a manipulat opinia publică din România, străduindu-se să convingă, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că afirmațiile ambasadorul Valeri Kuzmin privitoare la un referendum pentru Unirea Republicii Moldova cu România au fost răstălmăcite din cauza traducerii „nu tocmai precise” și a „citării selective”.

Cu concursul site-ului NewsBucovina.ro, deschide.md a intrat în posesia înregistrării audio a discursului lui Kuzmin, mai exact a părții care vizează subiectul referendumului pentru Unire după exemplul din Crimeea și după amplificarea vocii, fără a modifica nimic, discursul ambasadorului arată astfel:

Discursul lui Kuzim în limba rusă: „В Румынии, я подчеркиваю, здесь, в Румынии, я нередко слышал разговоры о том, каким образом будет законно и наиболее приемлемо воссоединиться с Бессарабией — на основе исторического права или путем референдума. Поскольку такая постановка вопроса нам знакома, я вам предлагаю ориентирование на ситуацию в Крыму. Вот в Крыму население добровольно, в результате референдума, приняло решение о воссоединении с Россией”.

Traducerea în română realizată de deschide.md: „În România, subliniez, aici în România, eu am auzit foarte des discuții despre cum va fi legală și mai acceptabilă reunirea cu Basarabia: în baza dreptului istoric sau pe cale de referendum. Ținând cont că o astfel de abordare a acestei întrebări ne este cunoscută, eu vă propun să vă orientați după situația Crimeii. Iată, în Crimeea, locuitorii au decis benevol, prin referendum, reunirea cu Rusia”.

Fragmentul din discursul ambasadorului rus poate fi audiat aici:

Ambasadorul Rusiei în România vorbind despre unirea Moldovei cu România

Declarațiile citate inițial de presă au fost: „În România, nu de puține ori, am auzit care ar fi partea legală, sau cum ar trebui să se unească România cu Republica Moldova: în bază dreptului istoric sau cu ajutorul referendumului. Având în vedere că aveți aceste detalii, eu v-aș propune să mergeți pe ideea referendumului, ținând cont că o astfel de situație s-a întâlnit în Crimeea". 

Intenția celor de la deschide.md este aceea de insista asupra discrepanței dintre declarațiile Ambasadei ruse. Potrivit deschide.md, ambasada a mințit, încercând să convingă că discursul lui Kuzmin a fost tradus greșit, a fost citat selectiv, precum și că unele propoziții au fost extrase din context.

„Ambasada consideră necesar de a expune cuvintele autentice rostite de diplomatul rus, deoarece greșita interpretare a acestora ar putea fi rezultatul unei traduceri nu tocmai precise în limbă română, precum și a citării selective a unor fraze separate prin extragerea lor dintr-un context mai amplu", se arată într-o postare pe pagină de Facebook a ambasadei privind participarea ambasadorului la conferința "Dezvoltarea relațiilor antreprenoriale cu Federația Rusă", desfășurată joi, la Suceava. 

Reamintim faptul că ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a declarat, săptămâna trecută, la Suceava, unde a participat la un seminar pe teme economice, că România ar putea urma calea referendumului privind unirea cu Republica Moldova, invocând modelul Crimeii. 

Citeşte mai multe despre:   referendum,   unire
 
 
Loading...