Angajații își pot reduce la jumătate timpul de lucru pe perioada stării de alertă. Asta a decis, marți, 17 noiembrie 2020, Camera Deputaților. Potrivit aleșilor, acesta este o măsură de sprijin destinată salariaților și angajatorilor deopotrivă, în contextul pandemiei de coronavirus.
Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege care prevede că angajații își pot reduce programul de lcuru cu până la 50%, pe perioada instituirii stării de alertă din cauza pandemiei de Covid-19.
Salariații afectați de această măsură vor beneficia de „o indemnizație de 75% din diferența dintre salariul de bază brut lunar prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut lunar aferent orelor de muncă efectiv prestate că urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat”, potrivit Ziare.com.
Indemnizația „este suportată de angajator, din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al acestuia, și se achita la data plătii salariului aferent lunii respective, urmând a se deconta, în cel mult 5 zile de la emiterea deciziei din bugetul asigurărilor pentru șomaj după îndeplinirea de către angajator a obligațiilor declarative și de plată aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor din perioadă pentru care se face solicitarea în conformitate cu prevederile Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Procedura de decontare a sumelor se stabilește prin hotărâre a Guvernului”, conform sursei citate.
De asemenea, reducerea timpului de muncă este stabilită prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin 5 zile lucrătoare, lunar, angajatorul având obligația de stabilire a programului de muncă pentru întreagă luna. Reducerea timpului de muncă se aplică și în cazul programului de muncă în ture, precum și în cazul programului de muncă inegal.
Decizia angajatorului privind reducerea timpului de muncă, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile și drepturile salariale aferente se comunică salariatului cu cel puțin 5 zile înainte de aplicarea efectivă a măsurii.
Legea va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.