Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Politică Asociația Procurorilor: În trei ani, DNA și DIICOT nu vor mai putea să facă investigații pentru că nu vor mai avea cu cine. Avem o nouă SIPA, cu o față hidoasă

Asociația Procurorilor: În trei ani, DNA și DIICOT nu vor mai putea să facă investigații pentru că nu vor mai avea cu cine. Avem o nouă SIPA, cu o față hidoasă

Un articol de: -
Foto: Aktual24 Politică

Procurorii se arată extrem de îngrijorați, după ce majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Comisia specială condusă de Florin Iordache a aprobat înființarea unei secții speciale care să-i investigheze pe magistrați, dar și alte inițiative. Dacă aceste modificări vor intra în vigoare, ”vor crea presiuni asupra magistraților. Se dorește vulnerabilizarea sistemului judiciar”, a avertizat procurorul Bogdan Gabor, membru al Asociației Procurorilor din România.

Comisia parlamentară specială care dezbate Legile Justiției, condusă de Florin Iordache, a aprobat modificarea Legii nr. 304/2004, în sensul înființării unei secții speciale care să-i investigheze pe magistrați, dar și toate cazurile în care ar fi implicați. Propunerea a fost adoptată cu 12 voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă”.

Comisia a mai votat ca DIICOT să elaboreze, anual, un raport de activitate pe care să-l prezinte și ministrului Justiției, nu doar Consiliului Superior al Magistraturii. O obligaţie identică are şi DNA, care trebuie să prezinte, de asemenea, un raport anual ministrului Justiţiei şi CSM.

Comisia specială a adoptat joi și două amendamente la Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară care înăspresc condiţiile pentru accederea în DNA: creşte vechimea minimă de la 6 la 8 ani, se introduce concursul obligatoriu, iar candidaţii nu trebuie să fi fost sancţionaţi disciplinar până în acel moment.

Într-un interviu pentru RFI, Gabor a declarat că, dacă vor intra în vigoare, modificările ”vor crea presiuni asupra magistraților”.

”Se dorește vulnerabilizarea sistemului judiciar, de la momentul intrării în magistratură până la crearea diferitelor pârghii ca asupra magistraților să se facă presiuni. În situația în care nu vor fi foarte clar norme tranzitorii cu privire la intrarea în magistratură, în trei ani de zile nu vor mai fi procurori și judecători care să ancheteze. În câțiva ani de zile, DNA și DIICOT nu vor mai putea să facă investigații pentru că nu va mai avea cine să le facă”, a declarat procurorul.

Bogdan Gabor mai afirmă că ”este evident inoportună înființarea unei asemenea secții. Nu există nicio motivare. Facem legi pentru că se aude în spațiul public nu știu ce? Abia atunci va exista posibilitatea să se creeze presiuni asupra magistraților. Din câte am văzut sunt inclusiv polițiști judiciari în structura acestei secții care ce au de făcut? Să urmărească magistrații. Va fi un fel de nouă SIPA, cu o față mult mai hidoasă decât SIPA care oferea niște informații”.

Citeşte mai multe despre:   procurori,   mahistra,   magistrați,   Justiție,   independența Justiției,   Iordache,   PSD
 
 
Loading...