Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Politică Ion Cristoiu: Pentru ce mai avem un ministru al Justiției dacă prin CSM Sistemul controlează Justiția?

Ion Cristoiu: Pentru ce mai avem un ministru al Justiției dacă prin CSM Sistemul controlează Justiția?

Un articol de: -
Foto: evz.ro Politică

Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește în "Gândul de joi", de pe blogul său, despre reformele privind legile justiției intenționate de ministrul justiției, Tudorel Toader și situația instituțiilor de justiție din România.

Cristoiu motivează de ce sunt necesare reformele în justiție, mai precis întărirea puterii ministrului justiției, și de ce rămânerea Inspecție Judiciară la CSM nu este benefică.

"Pentru a pricepe ce urmărește Tudorel Toader cu aceste Legi ale Justiției trebuie să luăm în considerare un adevăr:
În democrațiile consolidate, miniștrii Justiției sînt ca vizibilitate pe locul doi după premier și alături de ministrul de Externe în orice Guvern rezultat din alegeri.
Asta și din motivul că orice partid serios cît de cît are în Programul din campanie un punct important dedicat Justiției. 

(...) Un partid care se respectă are în Program un punct principal în materie de adaptarea legilor la dinamica societății.
Dacă de exemplu, în vechea guvernare, cetățenii au simțit nevoia unei înăspriri a pedepselor într-o anume privință, un partid poate cîștiga voturi importante trecîndu-și în Program rezolvarea acestei cerințe.
După cucerirea Puterii de către sergenții majori mesianici adaptarea Justiție la dinamica societății a fost pusă sub semnul întrebării prin semnificarea oricărui efort politic de reglementare a Justiției drept punerea Justiției sub control politic.
Așa s-a ajuns că miniștrii Justiției – de la Monica Macovei încoace – au fost printre cele mai șterse personaje din Guvernele succesive.
Toate prerogativele miniștrilor Justiției au fost preluate de Oculta, care le-a folosit pentru instituirea dictaturii mascate sub democrația de paradă din Babuinia.
Una dintre cauze a fost și promovarea drept miniștri ai Justiției a unor persoane fără mare suprafață profesională în materie de juridic.

Tudorel Toader a venit încă de la desemnarea drept ministru cu ambiția de a reda ministrului rolul important pe care-l joacă în orice democrație.

(...) Desigur, peste tot în lumea civilizată, Ministerul Public nu e parte a Justiţiei, ci a Executivului. Procesele penale în America se intitulează Statul versul X, unde Statul e întruchipat de procurori, iar acuzaţii, de avocaţi. Între cele două părţi, stă judecătorul, cel care întruchipează justiţia.”
Viziunea lui Tudorel Toader asupra Justiției e clară.
Se impune respectarea Constituției în privința Ministerului Public.
Alături de alte prevederi, Modificările la legile Justiției sînt menite să întărească puterea ministrului Justiței asupra Justiției și nu a partidului aflat la Guvernare.

(...) Tentativa de puci din CSM împotriva inspecției judiciare ne arată că trecerea totală a controlului în mîinile CSM a fost șmecheria prin care Binomul a transformat Justiția în prostituata sa de lux, cu pretenții de fată mare.
Tentativa, dar și ofensiva procurorilor pentru a-și păstra Republica ne arată că întrebării  Cui trebuie să-i aparțină inspecția judiciară? nu i se poate da un răspuns simplu.
Ca și întrebării:
Pentru ce mai avem un ministru al Justiției dacă prin CSM sistemul controlează Justiția?", notează jurnalistul în "Gândul de joi".

 
 
Loading...