Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare modificările la legea privind regimul armelor și munițiilor. Președintele critică relaxarea condiţiilor privind deţinerea armelor de către condamnați

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare modificările la legea privind regimul armelor și munițiilor. Președintele critică relaxarea condiţiilor privind deţinerea armelor de către condamnați
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare Legea ce modifică și completează Legea 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor. Actul normativ în cauză relaxeză condițiile privind deţinerea armelor de către persoanele condamnate la închisoare, fapt pe care șeful statului îi consideră inoportun.

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului la rexaminare actul normativ ce modifică Legea privind regimul armelor și al munițiilor

Modificările aduse Legii 295/2004 ar trebui să transpună în legislația națională directive europene în domeniul achiziționării și deținerii de arme.

„Totodată, Art. I pct. 8 din legea transmisă la promulgare modifică alin. (1) lit. c) și d) ale articolului 14 din Legea nr. 295/2004, în sensul restrângerii dreptului de a deține arme letale doar persoanelor care sunt inculpate sau au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracțiuni săvârșite cu violență, pentru infracțiuni prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, pentru infracțiunea de trafic de persoane, infracțiuni de furt, cămătărie, amenințare, șantaj, braconaj, contrabandă, infracțiuni prevăzute de Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor și infracțiuni privind regimul armelor și al munițiilor”, a arătat președintele Iohannis, în cererea de reexaminare.

Totuși, acesta precizează că, în prezent, restrângerea se aplică tuturor persoanelor care au fost condamnate definitiv la pedepse cu închisoarea cu executare mai mari de un an pentru orice infracțiuni comise cu intenție, precum și persoanelor care sunt inculpate pentru săvârșirea unor fapte penale, cu intenție.

Directiva (UE) 2017/853 a fost adoptată pentru a stabili un echilibru între, pe de o parte, asigurarea liberei circulații în cadrul Uniunii a anumitor arme de foc și a unor componente esențiale ale acestora și, pe de altă parte, necesitatea de a controla libertatea respectivă prin recurgerea la garanții de securitate adecvate produselor în cauză.

Șeful statului invocă și articoul 15 din directiva europeană, potrivit căruia „ar trebui introduse, în Directiva 91/477/CEE, norme mai stricte în ceea ce privește cele mai periculoase arme de foc, pentru a se asigura că nu sunt permise, cu câteva excepții limitate și justificate corespunzător, achiziționarea, deținerea sau comerțul cu acestea. În cazul în care aceste norme nu sunt respectate, statele membre ar trebui să ia toate măsurile adecvate, care ar putea include confiscarea armelor de foc în cauză”.

Klaus Iohannis consideră inoportună relaxarea condițiilor de procurare a armelor letale de către persoanele condamnate

În consecință, președintele Klaus Iohannis a catalogat drept „inoportună” modificarea dispozițiilor alin. (1) al art. 14 din Legea nr. 295/2004 în sensul relaxării condițiilor de acordare a autorizației de procurare a armelor letale, pentru persoane condamnate definitiv sau care au calitatea de inculpați.

Președintele mai atrage atenția că această modificare îndepărează legislația românească de scopul urmărit de legislația europeană în materie.

Iohannis invocă și o decizie a Curții Constituționale,, potrivit căreia introducerea unor condiții mai restrictive pentru obținerea autorizației de procurare a armelor letale „dă expresie scopului urmărit de inițiatori, precum și de directiva transpusă, în sensul adoptării unor norme mai stricte în ceea ce privește cele mai periculoase arme”.

Klaus Iohannis mai atrage atenția că modificările repetate și într-un scurt timp aduse legislației în domenii sensibile precum regimul armelor și munițiilor pot submina eforturile de a crea o legislație coerentă și predictibilă.

„Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, în calitate de organ reprezentativ suprem al poporului român și de unică autoritate legiuitoare a țării vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor”, a mai scris președintele Klaus Iohannis în solicitarea adresată Parlamentului de a reexamina modificările aduse Legii privind regimul armelor și al munițiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`