Klaus Iohannis: NATO, un rol important şi în privinţa gestionării pandemiei de COVID-19

Klaus Iohannis: NATO, un rol important şi în privinţa gestionării pandemiei de COVID-19
Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannsi, a transmis un mesaj cu ocazia zilei NATO, spunând că aceasta a avut un rol important şi în privinţa gestionării pandemiei de coronavirus.

Klaus Iohannis: NATO, cea mai de succes Alianță de apărare colectivă din istorie

Acesta a afirmat că NATO este cea mai de succes Alianță de apărare colectivă din istorie.

„Ca în fiecare an, sărbătorim în prima duminică din luna aprilie Ziua NATO în România. Marcăm, totodată, aniversarea a 72 de ani de la înființarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, o alianță politico-militară fundamentală pentru pacea, securitatea și prosperitatea internaționale, cea mai de succes Alianță de apărare colectivă din istorie. NATO consolidează legătura unică și profundă a Europei cu America de Nord, ambele continente unite de valori democratice şi de interese de securitate comune.

Evoluțiile actuale la nivel internațional se mențin dinamice și impredictibile, iar provocările de securitate se înmulțesc și se diversifică. Puterea Alianței de a face față acestui context se bazează pe solidaritatea statelor membre în îndeplinirea apărării colective”, a spus președintele.

Capacitatea NATO de a-şi îndeplini obiectivul major, acela de apărare a tuturor cetăţenilor şi teritoriilor aliate, se datorează şi procesului constant de adaptare şi transformare la care România a participat în mod activ şi substanţial în ultimii ani, a mai transmis şeful statului în mesajul transmis de Administraţia Prezidenţială.

Președintele României: NATO, un rol important și în privința gestionării pandemiei de COVID-19, prevenind transformarea crizei sanitare într-o criză de securitate

Klaus Iohannis a mai afirmar că NATO a avut un rol important şi în privinţa gestionării pandemiei de COVID-19, prin punerea la dispoziţia aliaţilor a mijloacelor şi a instrumentelor sale.

„Prin demersurile de până acum, NATO a demonstrat coerența şi consistența deciziilor privind apărarea colectivă, inclusiv prin implementarea măsurilor de descurajare și apărare pe Flancul Estic, la care contribuția României este semnificativă.

NATO a avut un rol important și în privința gestionării pandemiei de COVID-19, prevenind transformarea crizei sanitare într-o criză de securitate. Prin punerea la dispoziția aliaților a mijloacelor și a instrumentelor sale, prin manifestarea solidarității atât între aliați, cât și în raport cu partenerii săi, NATO şi-a dovedit încă o dată eficiența. România a valorificat aceste noi oportunități, fiind primul stat aliat care a folosit mecanismul Strategic Airlift Capability pentru a aduce în țară echipamente esențiale combaterii pandemiei”, a declarat oficialul.

El a mai spus că NATO se adaptează permanent pentru a deveni o organizație mai puternică și mai eficientă.

„Astfel, procesul de reflecție „NATO 2030”, lansat în 2020 de Secretarul General Jens Stoltenberg creează premisele unui rol mai ambițios al Alianței în etapa următoare, inclusiv din perspectiva elaborării unui nou Concept Strategic – inițiativă pe care România o sprijină pe deplin”, a adăugat președintele.

Acesta mai spune că România este profund ataşată valorilor euro-atlantice şi acţionează hotărât în spiritul consolidării relaţiei transatlantice şi pentru promovarea profilului şi rolului NATO.

„Țara noastră are o participare semnificativă pe mai multe planuri la operațiile și misiunile aliate, inclusiv la demersurile menite să consolideze postura de descurajare şi apărare a NATO.

Dezvoltarea şi modernizarea capabilităților militare naționale sunt determinante pentru succesul obiectivelor aliate comune. Voi continua să susțin consensul transpartinic în alocarea procentului de 2% din PIB pentru domeniul apărării, această finanțare contribuind la consolidarea NATO, inclusiv prin prezența în regiunea Mării Negre”, a completat Iohannis.

„Pentru a răspunde noilor provocări şi amenințări de securitate, creșterea rezilienței devine un obiectiv prioritar, atât la nivelul instituțiilor naționale, cât și la cel al Alianței Nord-Atlantice în ansamblul său. Totodată, consider că este foarte important să continuăm pe calea întăririi parteneriatului strategic între NATO și UE, astfel încât să eficientizăm coordonarea pentru a folosi potențialul deosebit pe care cele două organizații esențiale îl oferă statelor membre și cetățenilor săi, prin asigurarea securității și prosperității. Numai uniți vom fi mai puternici!”, a conchis șeful statului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`