Salariul minim ar putea crește de la 1 noiembrie 2018, nu de la 1 ianuarie 2019, susține ministrul Muncii, chiar în contextul temerilor privind înghețarea salariilor (FOTO)

Salariul minim ar putea crește de la 1 noiembrie 2018, nu de la 1 ianuarie 2019, susține ministrul Muncii, chiar în contextul temerilor privind înghețarea salariilor (FOTO)
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că Guvernul ar putea crește salariul minim brut pe economie la 2080 de leide la 1 noiembrie 2018, în loc de 1 ianuarie 2019.

Anunțul vine după ce senatorul PNL Florin Cîțu a susținut că PSDși ALDE au trimis Comsiei Europene un document prin care promit înghețarea salariilor bugetarilor în 2019 la nivelul din decembrie 2018. Practic, salariile sunt tăiate cu echivalentul ratei inflației. Mai mult, creșterea dobânzilor va tăia și mai mult din puterea de cumpărare a bugetarilor, a explicat economistul. (DetaliiAICI)

”Iar “s-a blocat guvernul”, iar “nu mai sunt bani de pensii și salarii”, iar “nu se aplica legea salarizării”. Asta aud de la opozitie din doua in doua luni. Și iar răspundem: așa cum nu ne-am blocat pana acum și cum am găsit fondurile necesare plății pensiilor și salariilor, așa se va întâmpla și anul viitor. Legea salarizării se va aplica așa cum a fost ea adoptată de parlament, chiar dacă lunile acestea a mai existat un scenariu și anume sa se aplice direct grila din 2022 în 2020, așa cum au solicitat, in mod repetat, mai multe federații sindicale. Consideram însă ca legea trebuie aplicată așa cum a fost adoptată de parlament și cum este in vigoare, cu aplicare etapizata pana in 2022 și creștere anuală cu 25 la suta din diferenta pana la grila din 2022. Mai mult, după analiza datelor transmise de Comisia de Prognoza, MMJS lucrează la creșterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an și la diferentierea salariului minim in funcție de studii sau vechimea de peste 15 ani. Aveți mai jos analiza Comisiei de prognoza și a MMJS și calendarul creșterilor”, a scris Olguța Vasilescu, pe Facebook.

Documentul Comisiei Naționale de Prognoză arată că Guvernul ia în calcul introducerea unui salariu minim diferențiat pentru angajații cu salarii superioare, în valoare de 2.350 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe