Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Partidul lui Tăriceanu propune dezincriminarea infracțiunii pentru care chiar Tăriceanu a fost trimis în judecată

Partidul lui Tăriceanu propune dezincriminarea infracțiunii pentru care chiar Tăriceanu a fost trimis în judecată

Un articol de: -
Foto: Secunda TV Politică

Comisia Iordache urmează să dezbată săptămâna viitoare mai multe amendamente la Codurile penale, iar unul dintre ele practic dezincriminează infracțiunea de mărturie mincinoasă. DNA atrage atenția că acest lucru va avea efect inclusiv asupra cauzelor aflate pe rol. (Detalii AICI) Dacă acest amendament al PSD-ALDE va ajunge în lege, unul dintre beneficiari va fi nimeni altul decât președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Șeful Senatului a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru mărturie minicinoasă în dosarul retrocedării fermei Băneasa. 

”Modificarea art. 273 Cod procedură penală dezincriminează practic infracțiunea de mărturie mincinoasă, cu efect inclusiv asupra tuturor cauzelor aflate pe rol având ca obiect această infracțiune, prin aplicarea principiului legii penale mai favorabile. Va fi extrem de dificilă, chiar imposibilă aflarea adevărului, în condițiile în care martorii vor ști că pot minți fără să aibă nicio consecință, având impunitate”, precizează DNA, într-un comunicat.

PSD și ALDE propun următorul amendament: ”La articolul 273, după alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins: “(4) Nu constituie infracțiune refuzul de a face declarații prin care persoana se auto-incriminează, refuzul de declara în sensul solicitat de organele judiciare, modificarea declarației care a fost dată prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului și nici simpla divergență de mărturii în cadrul unui proces, dacă nu există probe directe din care să rezulte caracterul mincinos și de rea-credință, al acestora.”

În iulie 2016, Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. El fusese chemat la DNA în calitate de martor pentru a da declarații în dosarul lui Remus Truică. În aprilie, liderul ALDE a susținut în fața procurorilor că nu îi cunoaște pe cei acuzați. Procurorii, însă, au confruntat declarațiile celorlalți martori și au ajuns la concluzia că Tăriceanu a indus în eroare organele de cercetare penală.

Tăriceanu "a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre: - retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), - implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare, - actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri", preciza DNA într-un comunicat.

Citeşte mai multe despre:   Tăriceanu,   amendamente,   ALDE,   PSD
 
 
Loading...