Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Politică Se răzgândește Olanda în privința Schengen? Mizele din spatele dorinței lui Tudose de a elimina penalii lui Dragnea din Guvern

Se răzgândește Olanda în privința Schengen? Mizele din spatele dorinței lui Tudose de a elimina penalii lui Dragnea din Guvern

Un articol de: -
Foto: Inquam Photos/George Calin Politică

Mihai Tudose a surprins pe toată lumea, luni seară, când a anunțat că vrea să facă o remaniere guvernamentelă și primii vizați sunt miniștrii cu probleme penale. Acest anunț a fost ciudat în condițiile în care atunci când s-a început cercetarea penală împotriva lui Sevil Shhaideh și Rovana, premierul nu a avut nicio reacție și a lăsat partidul să manifeste în spațiul public susținere totală.

Numai că această dorință a premierului nu arată doar o schimbare de viziune personală ci are și o puternică importanță pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Olanda, țara care s-a opus cel mai vehement aderării României și Bulgariei, are un nou guvern, iar acesta dă semne că ar permite intrarea noastră în Schengen, dar cu condiția de a elimina corupția de la vârf.

Surse de la Haga au declarat, pentru ziare.com, ca "noua coaliție de guvernare din Olanda este conștientă de blocajul creat în ceea ce privește extinderea Schengen cu România și Bulgaria și dorește să facă eforturi pentru găsirea unei soluții".

"Olanda așteaptă rezultate concrete din partea României în ceea ce privește lupta împotriva corupției la nivel înalt, principalul motiv pentru care autoritățile de la Haga au fost sceptice față de extiderea Schengen spre Est", mai spus sursele citate.

Acestă schimbare vine și în contextul în care Comisia Europeană a cerut la finalul lui septembrie Consiliului și Parlamentului European să ia măsurile necesare pentru ca România și Bulgaria să devină membre ale Spațiului Schengen.

În plus, într-o conferință comună susținută la Varna cu premierul bulgar Boiko Borisov, Mihai Tudose a dat asigurări că în maximum un an cele două țări vor adera la Schegen.
 

Citeşte mai multe despre:   Tudose,   penali,   corupție,   Schengen,   Olanda
 
 
Loading...